04 May 2010

counting the days..

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 17:15
Reactions: 
jangan diucap selamat tinggal ..

tak tertahan dh air mata ni, bila dpt tau keputusan matrik dan upu. alhamdulillah aku diterima ke matrik penang dlm aliran sains fizikal dan asasi uitm dlm jurusan kejuruteraan kimia. kedua-duanya adalah harapan dan impianku. aku berbangga dgn diri aku kerana telah berjaya menyelesaikan satu langkah dan bakal menuju ke langkah seterusnya. namun, aku masih sedar yg langkah ini masih belum tamat. masih byk lagi yg perlu aku pelajari. alam ini terlalu luas diminda dan terlalu sempit utk diteroka. siapa aku? aku adalah seorang hamba kepada satu tuhan. aku adalah pengikut kepada seorang rasul. aku adalah anak kepada ibu bapaku. aku adalah pelajar kepada guruku. aku adalah adik kepada kakakku. aku adalah kekasih kepada buah hatiku. dan aku adalah teman kepada sahabatku. itulah aku. tapi aku masih rasa kerdil dan hina kerana aku belum cukup sempurna.

aku takut dgn diriku. aku belum pernah berdikari. mampukah aku berdiri sendiri? YA. ini adalah keputusanku. aku harus nekad. dan bangun dari tidur lenaku. namun aku tidak boleh menipu pada diri sendiri. ketakutan yg dirasai tertalu kuat utk aku tepis. bagaimana harus aku tempuhi segala cabaran dan dugaan sendirian? tapi benar kata temanku, wani. kita sebagai perempuan, harus berdiri di atas kaki sendiri. tidak boleh selamanya dlm perhatian dan jagaan orang lain. sayu sungguh hatiku. adakah ini realiti atau fantasi? aku bakal meninggalkan keluargaku yg selama ini belum pernah aku tinggalkan selama lebih 17tahun. aku akan berjauhan dgn kekasihku yg merupakan tulang belakangku. dan yg paling memilukan, aku harus berpisah dgn teman-teman yg baru aku ingin kenali. mena, mya, wani, anis, kinah, ncky, sab, ajir, sheik arif, shaik azri, fazhar, paly, min, addy. ini adalah kebahagiaanku. tak rela aku berpisah dgn kalian semua. Last Corner the best! ♥

mama, abah.
adik syg mama dgn abah. adik mintak maaf. adik bukan anak yg baik. tp adik dh cuba buat yg terbaik. ampunkan adik sekiranya telah melukakan hati mama dan abah. maafkan adik jika adik menconteng arang ke muka mama dan abah. tp kali ini, adik dah buktikan adik mampu berjaya. semua ini adik lakukan untuk mama dan abah. adik tak mw lagi mama dan abah rasa kecewa dan malu. ini janji adik. adik akan jaga diri adik. adik akan jaga maruah keluarga kita. utk kakak, mengapa harus terasa hati? mama dan abah xpernah lebihkan adik. cuma adik berusaha lebih, maka adik layak utk mendapat lebih. kakak perlu berusaha lebih. jgn hanya tahu mengata adik. sbb adik ni adik kakak. xperlu bermusuhan dgn keluarga sendiri. kelebihan yg adik dpt adalah dgn usaha adik sndiri. jaga percakapanmu, kerana lidah mampu membunuh diri sendiri. cemburu antara adik beradik adalah perkara biasa, tp jgn terlalu ikut perasaan sendiri. jgn menconteng arang ke muka sendiri. jgn meludah ke langit. ingatt pesan adik. (; for mama n abah, tengs utk semua. adik rasa dihargai. ^_^

kawan-kawan semua, hanim sayang hampa. tp seriusly, tak rinduu pon kwn2 maktab. dan xmau rindu the memories yg ada di situ. hanim bukan siapa2 lg di hati kawan-kawan sana. suma dh go on dgn hidup masing2. even hanim xrasa apa2, tp tetap nk wish gudluck kt suma kawan2. utk mmbe2 bahiyah, i miss u friends. hanim dh redakan segalanya dgn apa yg berlaku. biarlah ianya menjadi kenangan dan satu tauladan utk kita di masa akan dtg. aku sudah berubah, kalian bila lagi? cukuplah dgn sifat kebudak-budakan tu. krn dgn sifat itu, kalian tak akan kemna-mna. bukalah pintu hati utk sesuatu yg baru, utk menerima kebaikan. hanim nak kita semua berjaya nanti. teman-teman yg pernah menjadi kawan-kawanku, hanim tak akan lupakan kalian. segala jasa baik kalian akan aku igt smpai bila2. credits tu Farahani, Nasuha, dan Aufa. tengs alot! buat Farahani, km syg hmpa sgt2! segala jasa dan pengorbanan mpa utk km, xkn km lupa. mpa kwn baik km selamya. km doakan mpa berjaya nanti. igt pesan km ; kalau orang lain boleh kenapa kita tak boleh? tuhan bagi kita akal yang sama, tapi memerlukan usaha untuk memanipulasikan kepakaran yang kita ada. mind set tu sangat penting. kalau kita kata susah, maka susahlah. hanya tinggal sikit saja tenaga yg diperlukan untuk berjaya! Nasuha sayang, jgn main byk sgt tw. igt masa depan. Aufa, tambah sikit lagi usaha. aufa boleh, bukan tak boleh. cuma kena rajin lagi. apa2 pun all the best utk kalian semua ok. (;

yg terindah ialah Last Corner. akan hanim ulang seribu kali kerana inilah kebahagiaan hanim. nak diulang jugak, Last Corner adalah pelangi. pelangi yg muncul selepas hujan. pelangi yg mewarnai kehidupan hanim. pelangi yg memberi corak di atas plane paper. *xdk kna mngena. hehe. dlm masa 3 bulan ni, terlalu byk kenangan kita bersama. tak terucap betapa gembiranya mndpt kwn2 mcm LC. masa skolah dulu xdpt kwn2 yg bersatu-padu, bekerjasama mcm ni. nk breakfast pon sama-sama. men badminton harung abeh suma owg. klw karok, padat satu bilik. bila men bowling kampoi abeh empat lane. petang2 lepak taman, mcm kanak2 yg comel. bila busan ajak p tomyam. jumaat ja p p.malam. kdg2 tidoq pon sama-sama. kenangan, terlalu byk untuk ditulis. kita konvoi ramai2. smpai ada satu masa tu 7 bijik keta kita konvoi. mmg setai. masa lapang yg ada pasti kita luang bersama. LC dh menutup ruang kosong dlm cerita hanim.boleh dikatan hampir setiap hari kita bersama. kita dh umpama satu keluarga. susah senang kita lalui bersama. suka duka kita ratapi segalanya. kegembiraan yg kita rasa, hanya sementara. hanya menghitung masa untuk berpisah. gelak dan tawa LC akn sntiasa terpahat di sanubari. akan hanim jadikan kenangan yg paling indah dlm nota hidup hanim. tak terucap dgn kata-kata betapa gembiranya bersama semua. menitis air mata tatkala hanim tahu kita semua bakal berpisah, walaupun berpisah untuk kebaikan. tapi hati ini belum rela melepaskan LC. kawan2 dh dekat sgt dgn hati hanim, xsggup berpisah dgn mpa suma! waa :(( kenangan kita. igtlah selamanya. walaupun kita jauh, tp jgn biarkan jarak memisahkan kita. hope, satu hari nanti kita akan bertemu kembali sebagai warga Last Corner. terlalu byk yg ingin diluahkan, tapi tersekat. sebak sudah mula terasa. mungkin mpa suma xrasa seperti yg hanim rasa. tp, inilah hakikatnya. hanim sangat sayangkan LC.



hanim sedih, sedih sgt2. air mata mmg dah tak tertahan dari menitis ke pipi. hanim terpaksa melepaskan semuanya. segala yg dibina harus aku tinggalkan. mama, abah. syg. dan LC. hanim sayang semua. walaupun lebih dr 2 minggu lg, tp tarasa keheningan perpisahan ini. berhijrah kerana tuhan, pasti mendapat ganjarannya. walau di mana pun kita, ilmu adalah bekal yg paling penting. ini kali pertama aku merasa kehilangan walaupun semuanya masih didepan mata. ;((



0 comments:

Post a Comment


 

apabila gadis periang berbicara Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez