13 December 2011

Antara Aku dan BEL,

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 18:50
Reactions: 
0 comments
Aku dan BEL memang tak akan pernah ada jodoh,

Namun masihkah wujud ikatan antara kami?

11 December 2011

I'm not weird, I'm just different.

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 22:48
Reactions: 
3 comments
Assalamualaikum friends. :)

How are you everyone? Hope everything went excellent. Please take a look again on my tittle. Read again for the third time. Okay thank you very much for your attention, my fellow friends. I appreciate it much.

Second, read this quote again and again. Am I annoying? That annoying I mean seriously annoying huh? Okay I'll stop.

Enough is enough. Yes I'm tired to live as I am now. I don't wish to, but I have too. It is not easy to be others and live well, very well.  Have you noticed what are weird about me? Okay I am weirdo ; totally freak. They said, "Tak pernah lagi kot jumpa orang macam ni, first time." Am I that loser? Yes of course I was touching. Then suddenly I would remember what my daddy said, "Adik bukan pelik, adik cuma istimewa." Thank you abah.

Quote accepted. Am I right? If you feel the pain, even they were sorry toward us they'll never know how it was actually. Its a fact that no one can deny. Crying sometimes helpless when we can't afford the burden. Somehow we just can let the time judge our life.

I am sorry for being too weird. I am always fall sick ; sometimes twice a week. I have to eat on time. I'm choosy at food. I'm too neat doing my work. I have so may allergies toward many things. I went hard to sleep. I am easy to wake up. I got problem with my bones. I can't run, I can't use stairs for three levels in a second. I have a cartoon voice. I love to talk. I am annoying. Okay, full stop.

I am partially agreed with this statement. That is just what words can say. Deep inside, we need people ; we need friends. We can't live by our own in our world. We definitely can't stay away from those people, but we can avoid being dumped. We cannot be like others or split personality or two-faced evil to get attention ; but we can try our best. :)

Can you accept me as who I am? A few of them asked me how he can stand with me, with my behavior? The answer is very simple. People are not perfect, so do I. Even if she is weird, she has her strength and power. She just can't express.   

Have you found this quote? If not, read it twice. Not all people can understand the way I am. Some people hate me while others love me. But I love the way I don't pretend to be someone I'm not just to impress anyone. My tears drop suddenly after I wrote this quote. I am very pity to myself. I am just being me. And I know many of you love me and can take me as who I am.

I am Hana Qasrina, and I love being her. It is not I want to change myself. I just want to move on in a different way. They love me, they talk to me, they wish me and they noticed me. They know that Hana Qasrina is exist. I am not Hanim anymore. And I even wish I don't know her. Until there is enough tears I couldn't stop.

I am lying if I am not miserable. Those harsh words that come from their mouth are killing me, stopping my heartbeat. It was very pain. Too much ache. I know people don't know me, so I have to let go of the hate and forget the pain. I have no choice after all. If you read this till the end of this entry, I am glad to have you. I do.


Pray hard to live, stay strong to our life. Live your life happily. "Lagi banyak ujian yang Allah bagi, menandakan lagi Dia sayangkan hamba-Nya ; dan bertambah lah kasih sayang Dia terhadap kita." Wish all the best and remember, I'm not weird I'm just different.

Ain, Tirah and Me
Just a million thanks to my friends, who will be with me in tears and happiness. Not to forget, my dearest Syaiful Faris ; Thank you for standing by my side for years ago. Last but not least, you ; the reader.

Love,
♥ Hana Qasrina 


26 November 2011

Teman Sejati

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 23:53
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum and hello again awesome people! :)

Azwa and Me. ♥


How was your weekend? Is it marvelous? Haha. Okey tonight I think I wanna update my blog. It just like a season when I spend a lot of time to my blog. Sorry readers (bajet banyak sgt follower nak baca), I really love my blog. winkwink *.*

Dah, nak berbahasa Melayu lah pulak. Bajet aje nak omputih kan? Bukan apa, this is one of the platform to improve my English. Aceewahhh :p Ha, berbalik kepada tajuk ; Teman Sejati. Aduhai, saya ne memang sensetif sikit kalau lagu ni dimainkan. Memang kompom lah jatuh air mata ke tanah kan. Sebenarnya pagi tadi ada program Ko-ko. So, dengar lah ceramah Patriotism. Lepas tu disentuh pulak pasal sahabat dan ibu bapa. Isu sensetif di hujung minggu ye. bagus sekali. :)


Ni lagu Teman Sejati ; menusuk gila weh! ♥

Selama ini kumencari - cari
Teman yang sejati
Buat menemani 
Perjuangan suci

Bersyukur kini pada-Mu Ilahi
Teman yang dicari selama in
Telah kutemui

Dengannya disisi
Perjuangan ini
Tenang di harungi
Bertambah murni kasih Illahi

Kepada Mu Alloh 
Kupanjatkan doa
Agar berkekalan kasih sayang kita

Kepada Mu Teman
Kupohon sokongan
Pengorbanan dan pengertian

Telah kuungkapkan segala - galanya

Kepada Mu Alloh
Kupohon restu-Mu
Agar kita kekal bersatu

Kepada Mu Teman
Teruskan perjuangan
Pengorbanan dan esetiaan

Telah kuungkapkan segala - galanya

Itulah tandanya 
Kejujuran kita

Kumencari - cari teman yang sejati
Buat menemani perjuangan suci 




Sumpah tak boleh blah dengan lagu ni. From the first time sampai hari ni, memang akan menangis kalau dengar lagu ni. Friend. One of the MOST IMPORTANT person in our life. Here, kita kat universiti ni mak ayah jauh. Tak ada apa selain sahabat rakan dan teman. Maka, sayangi lah mereka seadanya. Macam yang saya cakap semalam, kita tak boleh ubah orang tapi kita kena ubah diri sendiri. Peace yaww people! :)



Layan okay! ^_^



25 November 2011

My Friend My Enemy,

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 21:54
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum and hello people!
No more short post today, haha. There is a topic that I wish to write about today and I hope my friends will see it. Jyeah, as always. I just can wish and wish. Only true friends will read my post. Not because they want to know what it is about but because they care. Love, ♥

Hm. Why I want to write this entry? Oh. last night I went to "Peers Clinic". It was like a lecture or talk on every Thursday night at my Faculty. Activity coupon and foods provided. Who attends the talk, will get marks for KI (Kemahiran Insaniah ; UiTM co-curriculum). The main reason I went to the talk just because I remember what my dad said, "Cari lah ilmu di tempat lain jugak, bukan dalam kelas saja. Pengisian diri tu penting untuk membina benteng diri". And I enjoyed the talk.

The topic is very interesting. "Kawanku Musuhku". As usual, they didn't talk much about the related ideas. But I was thinking myself. Do my friends hate me? Do people get annoying with me? What do people talk about me? Am I that suck? Omg. I can't be perfect so do everyone. At this moment, I really DO NOT HATE ANYONE. And I repeat, anyone. If you don't want people to hate you, so you can't hate others. It's a cycle. :)

You can't ever blame people if they hate you or even do not like you or else, whatever! It must be your fault at instant, but you can blame people that make other people hate you too. #What a quote? Huh. Enough with hate word. Do you have any? Enemy? Pleaseee. I don't want to have it. >.<

Yes, the the quote wholly perfect ! Assume it is not your fault. It is their fault. Somehow, people got jealous with you. Want to be like you. Likes you? They be your friends just want to take advantages of you. Want be with you. Or, have too. 

I'm glad here, when friends shout my name even from far away or from upstairs or downstairs or in the middle of the traffic or wherever. Yes I appreciate it much much ! So thankful to be Hana Qasrina, like seriously. I can't talk the sensitive issue, cause there are somewhere or stalker out there that "hate" you and want to destroy you even you just type an entry about "friends". Urgh, what's a life! 

How wonderful your life when all your friends love you like you do. Err, you do? Okey like I do. It is hard to make people love you back. It is either you look fabulous or you have to be hypocrite. Really? The easiest way is be yourself. Up to them whether they want to be with you or not. If nobody wants to, then you mess up with yourselves. -.-

In fact, people the most closed with you always be your enemy and become back stabber. Because they have solid secrets about you ; about your good and bad behavior. Friends always be friends. In case you never been stabbed, you are somehow a loser. Haha. It is life to have both good and bad friends. Could you choose your friends? Then you are a totally offensive person. T-T

Alhamdulillah, everywhere I went to, there would be a best friend that could help me. It is either male or female I am very grateful to meet them. Lotsa love people. I will improve myself, not to be hypocrite. :)


#Friend stab you in front of you? 




19 November 2011

It's About Me NOW

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 12:46
Reactions: 
1 comments
Assalamualaikum and hello !

Hey good people, how are you? Hope everything is fine. Amin

Its seems long last update from me. Tak tahu kenapa tak sempat nak update, i think more to malas word. HAHA This post actually should be posted two months ago. ;p


Finally, meet my classmates and me! They are awesome guys, and I do like them. We are taking Bachelor (Hons) in Electronic Engineering (Computer). Just here to introduce my closed friends. From left, it's me, Nur 'Ain Nailah, Husna and Rasyidah. Similar to others, we always together and there for each of us. Hope for the best to all. ♥





10 October 2011

The Anniversary

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 00:50
Reactions: 
1 comments
Assalamualaikum and hello people!

Again, a short post. ♥


HAPPY ANNIVERSARY 
MOHAMAD SYAIFUL FARIS!

101010-101011

We have been together for 1 year. And we will make it forever, InsyaAllah.



01 October 2011

A Degree Student !

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 11:06
Reactions: 
4 comments

Assalamualaikum and hello big people!
Have a very nice weekend jyeah everyone. ♥

Soooo long no update from me and idk why. -_-" As usual, some of you and you asked me for updates. Because we are separated by distance. And yes, I miss you too mate! ;)

Okey sudah lah berbahasa orang putih sebabnya saya ne tak putih pun. Jadi mari kita berbahsa melayu campuran ye. ^_^

Back to the topic, most of the people know i got an offer from USIM with "Kaunseling" program. And yes, i went there BUT only for a few days. Dah berorentasi kat sana and suddenly i got an offer from UiTM with engineering program.

First, nak story pasal USIM. Ramai orang tak tahu what is USIM and where it is. Universiti Sains Islam Malaysia. Located at Nilai. A new university with a poor facilities. Bukan niat nak memburukkan nama USIM, but its a fact. Better for me to stop talking about USIM cause it will make me frustrated. AHAHA lol -_-''

Then ramai pulak yang tertanya how i got the offer from UiTM. The answer is i meet the Dekan of the faculty. At first mmg ada ramai orang dalam, but since the UiTM policy dah berubah, non of my "orang dalam" can help. So, i just try my luck to write a letter and alhamdulillah i am here today.

What a boring story hana? T-T Sorry tak ada idea nak menulis. Plus no picture. The most important for a student is to have a FRIEND. Jyeah, almost semua kawan kat sini baik-baik belaka. Roomates yang bagus, and paling suka is bestfriend yang baik. ♥ Later updates about them okey! ;)

So, goodbye people. 
Hana Qasrina Hanim :)

20 August 2011

Oh, Aku Rindu Padanya.

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 06:14
Reactions: 
1 comments
Short update,

Assalamualaikum and Hello !

Hari ke 20 dalam bulan Ogos dan hari ke 20 kita berpuasa, harapnye berpahala lah puasa kita ye. Ingatlah satu hari di bulan Ramadhan ni tak akan sama dengan beribu-ribu hari yang lain mahupun di Ramadhan akan datang. Jadi, sila hargai Ramadhan anda. ♥

*OH tak short pun* -.-"

Okey, saya hanya manusia biasa sesungguhnya. Meskipun setiap hari menuntut ilmu, hati masih tidak tenang. Sesekali dia muncul, pasti akan tersentap hatiku. Ya, katanya jangan ditunggu. Jika ada jodohnya, masa itu akan tiba. Ya Allah, aku tidak sekuat itu. Bantu lah hamba-Mu ini. Dia juga makhluk ciptaan-Mu yang sama sifatnya seperti aku. Jauhkanlah rasa gundah gulana ini. Sedang lagi aku seorang perempuan, yang lemah lagi lembut peribadinya.

Andai dia jodohku, maka pelihara lah kami dari kemaksiatan. Walaupun dia jauh nun di sana, dosa tetap di mana-mana sahaja. Semoga dia bahagia di Cairo, tanah yang indah.



19 August 2011

Aku Ingin Berubah,

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 01:13
Reactions: 
1 comments
Assalamualaikum and Hello !

Alhamdulillah, hari ini lebih baik dari semalam. Kalian bagaimana ya? Semoga hidup kita tidak disia-siakan begitu sahaja. Seperti pepatah arab : Masa umpama pedang, Jika kita tidak memotongnya, ia akan memotong kita. InsyaAllah

Hari ini saya nak kongsikan satu pengalaman hidup saya. Suatu ketika dahulu saya pernah disekolahkan disebuah sekolah agama dimana sekolah tersebut tersangat popular dengan akhlak terpuji dan ilmu agama yang tinggi para pelajarnya. Alangkah bagusnya jika ketika itu saya sedar betapa indahnya Islam. Alangkah gembiranya jika ketika itu saya sedar betapa agungnya cinta Allah kepada hamba-hambanya. Tapi malangnya, saya tidak mengambil endah akan semua itu. Saya juga gadis biasa yang naif dengan kehidupan remaja.

Selama saya tahu hakikat agama Islam, sudah banyak kali saya ingin berubah kepada jalan kebaikan. Tetapi putus di tengah jalan. Kenapa? Kerana ilmu yang cetek. Kerana tidak mencari pembimbing yang sebenarnya. Saya masih terikut dengan perubahan zaman, pengaruh rakan dan ajakan syaitan. Saya yang lemah. Nauzubillah, minta dijuahkan. Susahnye nak berubah. :(

Pernah juga satu masa saya seakan tekad dengan sekuat hati, sepenuh jiwa untuk kembali ke jalan-Nya. Sehinggakan saya meminta mama belikan beberapa helai tudung labuh untuk dipakai kekita satu program yang saya sertai setiap hujung tahun. Alhamdulillah indahnya bersama orang-orang yang alim. Kata mereka, "Hanim, ukhti istiqamah lah berjubah. Sangat cantik ukhti begini." Allahuakbar, teringat lagi kata-kata itu dari naqibah tersebut. Ya, saya memang gemar berjubah. Tapi untuk istiqamah tu saya belum bersedia. Kelak mungkin, insyaAllah.

Namun perjalanan tetap berhenti di situ sahaja. Tiada yang kekal. Saya kembali kepada kehidupan asal. Sehingga tiba suatu masa Allah mahu saya mencuba lagi. Dan saya terus mencuba dan mencuba. Saban hari menangis dengan dosa sendiri, tetapi transformasi tetap menjadi basi. Betapa sayangnya Allah pada kita, sentiasa memberi ruang dan peluang untuk kita bertaubat kepadanya, kita pula selalu leka dengan keasyikan dunia. T-T

Niat di hati nak berubah tika umurku 21. Bila dicanang, kata mereka, "Pastikah awak akan hidup esok? Apatah lagi sehingga umurmu 21?" Astaghfirullahalazim. Benar katanya, ya esok itu pasti tapi kita belum tentu lagi. Mungkin hari ini, mungkin sebentar lagi. Ajal maut di tangan tuhan, siapa lah kita nak menentu akhir usia. Sering kali manusia mengatakan belum tiba masanya untuk berubah, umur masih muda, tak sampai seru dan sebagainya. Ketahuilah semua itu alasan yang sudah lapuk dek zaman jahiliah lagi.

Ulasan ini bukan untuk riak, bukan untuk bangga. Tetapi untuk berkongsi sesama saudara. Sesungguhnya saya sedang berubah cara, harap kalian begitu juga. Walau sedikit sekurang-kurangnya kita tidak lagi dihimpit. Doakan saya untuk menempuh onak ranjau dan duri serta liku-liku yang bakal dilalui. Saya bukan sempurna, sama seperti gadis lain juga. InsyaAllah.



Renung-renungkan. Sesungguhnya Islam itu indah. ♥


JAZAKUMULLAHU KHAIRAN KASIRA,
Qasrina.

17 August 2011

Aku Mahu Bernikah,

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 09:36
Reactions: 
4 comments
Assalamualaikum and Hello !

Jangan terkejut dengan title post ni ye. Ini bukan post gatal-gatal geli-geli ke hape. Cuma nak share apa yang ada di fikiran saya sejak dua menjak ni. InsyaAllah, kalau ada rezeki dapat lah saya nikah di usia muda ni. Apa yang kita perlu tahu, jodoh itu rahsia Allah dan kita sebagai hambanya perlu berusaha untuk menunaikan ibadah kepada-Nya. ♥

Sebagai perempuan biasa, saya juga ada niat untuk memiliki seorang lelaki yang sah untuk dibuat teman sepanjang hayat. Kadang-kadang bila bergossip bersama teman ada juga yang menyatakan hasrat yang sama. Bukan kerana nafsu semata-mata tapi kenyataan sekuat mana pun seorang wanita itu, tetap memerlukan cinta seorang lelaki. Kerana untuk menjaga kesucian diri serta pandangan dan kehormatan.

Baru-baru ini saya telah dipertemukan dengan satu group yang cukup menarik di laman Faceboook iaitu KAMI NAK NIKAH AWAL. Anda juga boleh lawati group ini, insyaAllah banyak ilmu yang dapat diperoleh. Dengan lepak dalam group ne, semakin dapat saya rasakan kepentingan untuk nikah di usia yang muda, insyaAllah. Bukan niat di hati nak menggeli-geli, tetapi untuk menjaga kehormatan diri.

Sebelum menulis entry ini, saya baru sahaja mengetahui seorang rakan sekelas saya, Nor Raihan Izzati bakal melangsungkan perkahwinannya pada 18 September ini. MasyaAllah, sungguh tidak dapat disangka jodohnya. Ada lagi rakan sekolah yang sudah mendirikan rumahtangga tahun lepas, sekarang sedang sarat mengandung. Alhamdulillah.

Perkahwinan dan pernikahan adalah suatu yang berbeza bagi masyarakat melayu khususnya. Mungkin. Nikah itu mempunyai rukun dan Allah sentiasa mahu kita memudahkan proses pernikahan. Pernikahan tidak memerlukan belanja yang besar cukup sebagai majlis kecil yang dihadiri keluarga terdekat. Ketahuilah bahawa bernikah ini telah menyempurnakan separuh daripada agama.Separuh lagi bersama-sama lah mengusahakannya. InsyaAllah.

Lelaki dan perempuan sangat berbeza. Sekarang ini fitnah dunia sering berleluasa. Walau kita berpusing seluruh angkasa, tidak akan dapat kita lari dari berbuat maksiat kepada-Nya. Nauzubillah. Mungkin ini kerana arus kini sukar lagi untuk dibendung pelbagai gejala. InsyaAllah dengan nikah ini dapat mematangkan kita dan menjaga maruah diri serta keluarga.


Sabda Rasulullah S.A.W - Setengah daripada berkat perempuan itu iaitu segera dipersuamikan dan segera rahimnya itu kepada beranak dan murah mas kahwinya.

Tolonglah hentikan mulutmu dari berkata negatif dan akalmu yang berfikiran buruk sangka. Jika dikata nikah ini "gatal", apa kalian fikir couple itu "halal"? Nauzubillah. Saya masih seorang insan yang hina, perlu mencari cahaya petunjuk dari-Nya. Tidak ku kata ku sempurna, cuma mengajak kalian untuk buka mata buka minda.


Mudah-mudahan cepat lah jodohku, insyaAllah. 




16 August 2011

Semoga Terbuka Hatinya,

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 21:33
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum and Hello !

Apa khabar iman kita hari ini? Apa khabar jasad kita hari ini?
Tepuk dada tanya akal.

So long since my last update. Terima kasih kepada yang sentiasa menziarah blog usang ni. Syukran kerana selalu support penulisan saya yang biasa-biasa ni. InsyaAllah, jika masih dikurniakan idea dan kudrat yang sihat saya akan terus menabur sumbangan buat santapan minda kalian.

Post saya kali ini mungkin sedikit berlainan dari yang sebelum ne. Tapi ada diantara kalian yang sejak awalnya follow blog saya, tahu apa yang sering saya sampaikan. Iaitu kisah hidup saya. Detik-detik sukar yang sering saya lalui, saat-saat gembira yang berdetik tika mata saya berkelip.

Alhamdulillah. Kita masih hidup hari ini. Ketahuilah, kita masih dihidupkan oleh Allah kerana Dia sedang memberi kita peluang untuk bertaubat dan berubah. Sesungguhnya Dia lah Maha Mengatahui lagi Maha Penyayang. Syukurlah pabila Allah mengekalkan hidayah-Nya kepada kita. Kerana hidayah itu hanya diberikan kepada manusia yang terpilih. Syukur.

Di bulan indah ne sama-sama lah kita melakukan transformasi dari yang buruk kepada yang baik, dari yang baik kepada yang lebih baik. Mudah-mudahan sentiasa mendapat redha-Nya. Bicara saya ne jangan pula disalah tafsir. Saya bukanlah gadis yang sangat baik, masih melakukan kesalahan. Tapi Alhamdulillah, Allah sedang menurunkan pertolongan kepada hambanya yang naif ini.

Kadang-kala kita bertekad untuk berubah, pasti akan muncul pelbagai dugaan dan halangan. Dan itulah ujian dari Dia. Sejauh mana kesediaan kita untuk mendapat rahmat-Nya. Banyak sangat gangguan di fikiran. Godaan syaitan lebih kuat menguasai akal, kerana dunia tak akan pernah cukup!

InsyaAllah, saya telah buka hati saya untuk Dia yang kekal. Untuk menuju redha-Nya. Dengan ini saya harap si dia juga terbuka hatinya. Amin.♥

Hamba Allah yang daif ilmunya,
Qasrina.

23 July 2011

I Love Him Very Much ! ♥

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 14:23
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum and hello !

Jyeah! Tajuk entry ni memang gempak sampai buat semua orang nak klik kan. HAHA

Its all about him, and yes its about Ryan. (^_^)v

Almost two weeks dah saya jaga Ryan, my baby boy. Tapi ikatan yang dirasa tu macam dah tertalu ketat sampai dah tak boleh diputuskan. Ada jugak manusia yang cakap "Ala, ciwie la tu baru bela seminggu ja pun. Nanti lama-lama bosan la tu." Okey, itu pendapat orang, saya tak nak cakap apa-apa. But kalau bosan, saya pernah bela hamster dari Form 1 sampai Form 3.


Tu cerita lama. And motif di sini nak bagitau saya bukan jenis ciwie dan cepat bosan, harap maklum !

Kalau nak rasa apa yang saya rasa, cuba lah bela sugar glider. Yes, renyah sikit tapi tak penting semua tu. Semakin lama saya bersama dia, semakin sayang saya pada Ryan. Dah tak rasa dia tu macam binatang. Anggap macam anak sendiri. Belai, kasih dan cinta dengan dia sampai saya menitiskan air mata.

Kini, baru saya tahu mengapa seorang ibu terlalu sayangkan anaknya. Sanggup melalukan apa sahaja demi anak tersayang. Sama jugak jika bersama baby boy ni. Saya terlalu sayangkan dia.


Jaga haiwan ini macam jaga anak sendiri. Tapi kalau tak boleh bagi komitmen, jangan adopt! Haiwan pun ada perasaan. 

16 July 2011

A Night Being A Lovely Mom ♥

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 08:52
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum and hello !

Semalam ramai dari kalangan yang lahir tahun 1992 dapat tahu result upu. And yes, termasuk saya. Tapi tak perlu kot nak cerita panjang lebar kat sini. Suratan takdir dah mengatakan itu yang terbaik, jadi terima lah dengan hati yang terbuka. :)


Ramai yang curious pasal result saya ne. Saya tak pernah bagi tahu sesiapa pun pasal kursus ni. Ya, saya ada apply for USIM. Dan ini yang mama saya mahukan. Doa ibu lebih kuat dari kelayakan atau apa-apa sahaja. Jadi, saya terima dengan hati yang rela. Semoga saya dapat melalui perjalanan baru ini dengan baik. InsyaAllah. ♥

Tapi this is not the main story okey. Hehe Ape yang saya nak cerita ne adalah pengalaman pertama menjadi seorang mama, like seriously. I mean SERIOUSLY !

Okey, petang semalam saya kena jadi driver for mom pergi UUM kat Sintok. Kena dengar cakap mak okey, anak mithali ne. Oleh kerana saya pun dah ada baby now, so I have to bring him along. Ni dah start jadi mak tau. Sebab kena prepare makanan and minuman dia, tempat tido dia, toys and kain lampin. -__-"

I put him dalam bonding pouch Domo yang baru tu. Yeay first time pergi jalan dengan pouch baru. Suka la dia tu. Tido je sepanjang jalan. Dah sampai, pandai pulak bangun. Kesian dia tak makan tak minum, saya pun bagi la dia minum guna botol dia tu. And kawan mama said, " Eh bagusnye, boleh practice dah dari sekarang. Macam jaga bayi." Err okey fine.

* first time makan tomato *

Malam pulak bila dia dah bangun, I took Tupperware yang ada buah tu nak bagi dia makan. Mak cik kakak pak cik abang semua tengok saya bagi si comel ni makan. Teruja sebab dorang tak pernah tengok. Okey, saya suka kongsi si comel dengan orang. But si comel tak suka orang ramai tengok dia, dia takut lalu mengangis aka "barking". Lepas tu saya pun tepuk-tepuk dia sikit and diam. YES MACAM BAYI !


*  TOMATO TOMATO TOMATO *

Malam pulak dia jadi notty boy. Tak kesian kat mummy dia nie. Lepas bagi dia main-main makan semua saya pun nak tido. Around 3 pagi, letak dia dalam bonding pouch Domo sebab takut xselamat letak dalam bakul tu. Tiba-tiba zip Domo  buat hal. T__T. Saya pun letak la pin tiga ketui kat zip tu hope dia tak cuba escape. :( Pukul 3.30 pagi dia NANGIS SEKUAT-KUATNYA. >.< Know what? I have to open the lamp, lepas tu letak pouch kat atas badan saya then baru dia diam. GRRR What a baby ni?

*  first time sleep with mummy *

Tak pasal-pasal pukul empat pagi ++ terasa lembut je pipi ni. Whatta hell my baby boy keluar dari pouch?! Ya Allah nakalnye dia. T-T Kalau hilang macam mana? Kalau masuk celah almari besi yang berat tu how sayangku? Tapi nasib baik si Ryan ni masih berkelakuan bagus. Tak lari kemana pun. Main-main atas katil je. Saya pun biar lah kejap. Lepas tu letak dia dalam sleeping pouch, tak sampai seminit dia tido. Masa tu dah pukul 5.15 pagi. :( Gerak dia pun dia buat dek je. Haih anak ku sorang~

* Ryan tido neynyak *

Tunggu sampai subuh, mama pun bangun. Lepas tu saya mintak mama tolong tengokkan Ryan sebab saya dah tak tahan nak gi toilet. Wohoo jaga anak sepanjang malam, believe it or not? Like seriously tak semua orang boleh buat. Tapi sebab sayang, tak tidur 24 jam pun takpe. :)

Tapi ceritanye belom habis, dia tido kejap je pastu bangun balik, melantak! Asyik makan je. Mentang-mentang lah dapat tomato. Hihi Tapi dia makan dua menu. With apple. ^_^ Ya Rabbi, saya tak jadi tido menjaga dia je. Comel sangat. Sayang baby Ryan! Tak tahu lah kalau terpaksa berpisah dengan dia, apa jadi kat say ne. :(

* makan makan makan *

Lepas makan epal, dia tido kejap. Pastu bangun makan tomato lagi. -_-" Now, 08:40 dia dah masuk tido tanpa di suruh. Grr Saya nak tido gak please! >.<

13 July 2011

Baby Dapat Gift From Aunty Iffa ! :D

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 20:17
Reactions: 
3 comments

Warghh !! Cute gila kot.

Yang besar tu bonding pouch dan yang kecik sikit tu sleeping pouch. :)

1. Bonding pouch tu untuk letak sugar glider bila kita nak keluar jalan-jalan. Dia pun nak ikut meh.

2. Sleeping pouch tu untuk baby tidur. Yes dia nie demand gila nak tidur dalam tempat lembut ja!

Both cute pouches ni dihadiahkan oleh aunty Iffadurra for my birthday. ♥
Oh yeah dia ni memang pemurah gila, duit ada berjuta-juta. Ekeke sayang aunty Iffa. :P Dia mummy angkat my baby boy. Kehkehkeh



Hoho Nak kata apa pun kata lah. My baby boy ni memang comel gila. Geram rasa nak amek cium je. Hihi Eh, sukahati la kalau 24jam nak ambil gambar dia pun. Saya sayang dia. ♥

p/s : Tu bukan cage dia. Bakul kecik je saja main-main dengan dia kat situ. Saya bukan zalim. :)

12 July 2011

Hari Pertama Menjadi Mama :)

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 20:19
Reactions: 
8 comments
Assalamualaikum and hello !

Seronok tak hari ni? Hehe Yes I am. Of course and totally fine. Sebab I got a baby boy semalam. Tehee. Jealous kan? kan? He is soo double triple ple ple ple cute okey. Like his mom. Wee~

Bangun subuh tadi terus tengok my baby boy. Dia tengah main-main lagi. Comel sangat. ♥
His first day was really fine. Takde nangis-nangis sangat. Makan pun okey. Hope everything will going goodddd. :) And dia ni makan sampai comot. Oleh itu, mummy dia ne kena la basuh tray dia setiap hari. Hoho >.<



Hari ne I have to prepare a drink to him. Dia ne macam baby manusia gak. Hoo~
Bukan senang saya ne nak masuk dapur.Ops! Tralalla But today I have too. Sebab kalau tak kesian dekat baby, tak dapat cukup khasiat. So, lets start making it! ^_^

-HPW-

Bahan-bahan yang diperlukan :

1. Tiga biji telur bersaiz besar.
2. Serbuk HPW.
3. Madu 500g.
4. Air suam 500ml.

Jom cuba buat sendiri. Tak susah pun. ^_^



Pecahkan tiga biji telur tu, kacau sebati dan goreng tanpa minyak. Biarkan masak, tapi jangan sampai hangit ye. Kang nanti hilang pulak khasiatnye.


Campurkan kesemua bahan ini dan gaulkan sebati. Air suam 500ml, Madu 500g, HPW dan telur yang telah digoreng tadi. For me its a little bit smelly, tapi tak tahu lah orang lain macam mana.



Ho besar gedabak. Amekau. Hehe Lepas tu blend-kan campuran tadi sikit-sikit sampai berbuih ye. Blend banyak-banyak takut tak hancur pulak telur tu.


Tadaaaa ! Dah siap pun. Letak dalam Tupperware kedap udara kemudian simpan dalam freezer. Nanti dia akan membeku seperti ais.

Hidangkan kepada sugar glider dua sudu teh sehari. Sikit je, tak perlu banyak-banyak. Dalam minuman ni dah cukup nutrient yang diperlukan oleh baby glider. :)

Lastly, my baby boy dah boleh menikmati hasil masakan mamanye. ^_^


 FYI , dia tengah tidur nyenyak masa tu. Lepas je saya letak HPW tu terus dia boleh hidu, lepas tu keluar dari sleeping pouch-nye. Tehee manje sungguh ye baby boy ne. ♥

11 July 2011

A baby to my birthday ! ♥

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 23:45
Reactions: 
8 comments


comel tak comel tak comel tak ?!

This is my baby boy. ♥

This is my birthday present from my beloved boyfie, Syaiful Faris.
Thank a lot syg. ;)

Love Love Love Love

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 00:02
Reactions: 
0 comments


Semakin lama , semakin sayang . ♥



Esok ! Hari yang dinanti-nantikan.  Tunggu baby tunggu mummy. XD

08 July 2011

HELLO YOU IN ME !

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 22:58
Reactions: 
2 comments
Assalamualaikum and hello ! :)

It has been so long since saya update blog. Kalau tak silap dekat dua bulan lebih jugak lah kot. Tak update dan tak baca blog orang pun. So, sekarang mood blogging dan kembali. Tengok lah dengan template baru dan yang penting ada shout box baru yang super comel dibuat oleh Luqman Azmi. Thank a lot bro! Hehe. Actually tak tahu pun nak tulis apa. Saja je gatal tangan nak menaip. Tak harap pun ada orang baca entry merepek lagi useless ni tapi kesah apa kan, ni blog saya. ^^

Lepas ni mungkin entry saya random ja. Dah tak ada tulisan skema lagi mengasyikkan kot. Kalau ada pun mungkin sikit je. Tengok lah kalau rajin. And terima kasih jugak buat orang yang sudi baca blog saya even tak follow sebab tak ada blog. I know there are a few of you yang support penulisan saya. Terima kasih sangat. Idea semua asal dari Allah. Saya cuma perantaraan je yang menyampaikan di sini. :)

Stay cool dan elakkan stress! Babai.


23 April 2011

Hati dan Naluri

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 18:35
Reactions: 
0 comments
Itu lah manusia kan.
Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.
Tapi bila dah dapat, buat sampai jadi tak ketahuan.
Mentang-mentang dia lelaki, kita perempuan.
Sesuka hati ja nak buat simpanan.

Kadang-kadang bila dah dapat, sukar untuk dilepaskan.
Sedangkan yang terbaik menanti dihadapan.
Mencari-cari erti kehidupan, yang tenang dan aman.

Berfikir yang terbaik apa yang perlu diteruskan.
Kerana semuanya bakal menjadi warisan.
Sebab yang sempurnya menjadi setiap idaman.
Cukup dan hentikan semua tangisan.

Inginkan suasana yang penuh dengan senyuman.
Tawa riang yang meringankan beban.
Membuang ke lautan segala kesedihan.
Menjadikan kegembiraan sebagai permulaan.

Dunia tak akan lenyap jika ditakhluki. Air mata tak akan habis jika ditangisi. Hati tak akan sembuh walau sudah diubati. Senyuman tak akan terukir setelah dicurangi. Masa tak akan berhenti walau kita sudah mati.

Apa yang kita cari tak akan terhenti walau nyawa terpaksa bersilih ganti. Itu lah fakta yang belum kita terokai. Berjanji bukan untuk ditepati, tetapi untuk dikhianati. Segala pilihan berdasarkan hati dan naluri.

18 April 2011

LUTSINAR

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 20:33
Reactions: 
0 comments

Pernah tak rasa macam mana menjadi lutsinar?
Keadaan di mana kehadiran kita tidak disedari oleh semua orang.
Tidak terkecuali seorang pun. Tiada walau satu mata memandang kearah kita.

Bagaimana rasanya bila terpaksa hidup sengsara.
Jika ditanya pasti akan ditertawa.
Oh peritnya!

10 April 2011

Gembira Tak Semestinya Bahagia

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 21:39
Reactions: 
0 comments
Gembira dan bahagia adalah dua perkara yang berbeza. Gembira mampu membuat kita tertawa tetapi bahagia menyebabkan kita senyum sampai ke telinga. Gembira bertahan buat seketika tetapi bahagia untuk selamanya. Gembira untuk diraikan bersama-sama tetapi bahagia untuk diri sendiri cukup bermakna.

Tadi ada seorang sahabat mengirimkan sms kepada saya bertanyakan tentang sesuatu yang menarik perhatian saya untuk bercerita. Dia juga merupakan sumber inspirasi saya sejak dari dahulu kala. Membantu saya untuk hidup gembira. Tetapi nasib tidak menyebelahi kami untuk hidup bersama.

Sahabat : Adakah anda gembira dengan hidup anda?

Saya : Kenapa bertanya?

Sahabat : Saja. Jawab lah.

Saya : Kalau saya jawab tidak?

Sahabat : Jangan ada kalau, jawab terus saja.

Saya : Saya tak gembira tapi saya bahagia.

Sahabat : Tahniah kerana anda bahagia dengan hidup anda. :)

Saya : Tapi saya tak gembira.

Sahabat : Teruskan usaha untuk menggembirakan hidup anda. :)

Saya : Bagaimana caranya?

Sahabat : Awak nak gembira yang macam mana?

Saya : Yang tak perlu menitiskan air mata.

Sahabat : Cari punca mengapa menitiskan air mata, selepas itu selesaikannya.

Saya : Dah banyak cara dilakukan, tapi tidak berkesan.

Sahabat : Cara menyelesaikkannya itu tidak betul, sebab tu tidak berkesan.

Saya : Susah untuk dijelaskan.

Sahabat : Tidak perlu untuk dijelaskan. :)

Perbualan kami terhenti disitu sahaja. Namun membuat saya terkesima. Ya, gembira dan bahagia jauh bezanya walaupun sesetengah mengatakan ia perasaan yang sama. Itulah yang dinamakan hidup ibarat roda. Kadang kala kita di atas, kadang kala kita di bawah juga. Tak semua yang kita impikan muncul di depan mata. Usaha tawakkal dan doa itu lah senjata kita sebagai manusia biasa.

Tetapi gembira dan bahagia tidak semestinya datang bersama. Mungkin juga bertandang bahagia itu dengan air mata. Dan gembira itu setelah selesai bersengketa. Kita sebagai hamba-Nya tidak boleh sama sekali untuk berputus asa terhadap ujian-Nya.

Jika dikata kita tidak gembira, banyak lagi manusia yang sedang merana di luar sana. Jika disebut kita tidak bahagia, ramai lagi yang hidupnya porak-peranda. Bersyukur lah dengan apa yang ada, kerana ini rezeki dan nikmat untuk kita. Bila-bila masa sahaja segalanya ditarik begitu sahaja.

Bergembiralah kita bersama keluarga dan dengan yang tercinta. Peluang yang ada sekali cuma. Mungkin esok sudah tiada, siapa dapat menyangka. Berbahagialah dalam riwayat kita, kerana kita tidak selamanya muda. Tua sedang menanti di hujung sana, yang belum tentu sampai ke syurga.

Di sini ada beberapa tips untuk hidup lebih bahagia. Jika tidak ada gunanya, jadikanlah buat santapan minda. Mungkin berguna dikala anda memerlukannya. ^_^

1. Jangan Takut dan Khawatir
    Perasaan takut dan khawatir merupakan fikiran kita yang paling tidak produktif. Sebahagian besar hal-hal yang kita khawatirkan atau takutkan tidak pernah terjadi. Jadi untuk apa kita khawatir dan takut?
2. Jangan Pernah Menyimpan Dendam
    Dendam adalah hal terbesar dan akan menjadi beban terberat jika kita menyimpannya di dalam hati. Mahukah kita membawanya sepanjang hidup? Jangan sia-siakan kuasa kita dengan menyimpan dendam, sudah pasti tidak ada gunanya. Gunakanlah energy kita tersebut untuk hal-hal yang positif.
3. Fokus Pada Satu Masalah
    Jika kita memiliki beberapa masalah, selesaikanlah masalah kita satu per satu. Jangan fikirkan untuk menyelesaikan masalah secara sekaligus kerana itu akan membuat kita semakin tertekan.
4. Jangan Membawa Tidur Masalah Anda
    Masalah adalah hal yang sangat buruk untuk kesihatan tidur kita. Fikiran bawah sadar kita adalah hal yang luar biasa yang dapat membuat kita gelisah dan tidur kita menjadi tidak nyenyak dan tidak berkualiti.
5. Jangan Mengambil Masalah Orang Lain Untuk Anda Selesaikan
    Membantu orang lain yang sedang dalam masalah adalah hal yang mulia, tetapi jika kita mengambil posisi terbesar untuk menyelesaikan masalah orang lain tersebut, itulah kesalahan terbesar. Biarkanlah orang tersebut yang menyelesaikan masalahnya sendiri, kita hanya membantu di belakang tabir.
6. Jangan Hidup di Masa Lalu
    Mungkin terasa nyaman bagi kita mengingat hal-hal yang menyenangkan di masa lalu tetapi jangan kita terlena didalamnya. Tumpukanlah dengan apa yang terjadi saat ini, kerana kita akan merasai banyak kebahagiaan lagi. Saya yakin kita akan mempunyai perasaan yang jauh lebih bahagia jika kita merayakan apa yang terjadi waktu ini dibanding dengan mengingat-ngingat kebahagiaan di masa lalu.
7. Jadilah Pendengar yang Baik
    Mungkin sebagian besar orang termasuk saya :) susah untuk menjadi pendengar yang baik. Sebaliknya kita mengharapkan orang lain yang mendengar masalah kita, tetapi sebetulnya dengan belajar mendengar orang lain, kita akan mendapatkan banyak hal baru yang sangat berguna bagi kebahagiaan hidup kita.
8. Jangan Biarkan Frustasi Mengatur dan  Mengganggu Hidup
    Kasihanilah diri kita lebih dari apa pun, maksudnya kita janganlah menyerah pada tekanan. Maju kehadapan. Ambillah tindakan-tindakan positif dan lakukanlah dengan konsisten.
9. Bersyukurlah Selalu
    Bersyukur dan berterima kasih lah atas semua yang kita dapat, bukan hanya hal yang positif saja tetapi juga hal yang negatif, kerana dibalik setiap hal yang negatif tersebut ada hal baik yang boleh kita ambil ikhtibar.


 Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. ( Hamka ).

No More Happiness

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 01:52
Reactions: 
0 comments

HAPPY 6TH MONTHSARY SYAIFUL FARIS





Itu lah perempuan kan. Benda remeh macam ni pun nak bising. Monthsary je kan. But tanpa ingat monthsary ni lah susah nak sampai ke anniversary. Walaupun awak tak ingat, tapi saya tetap sayang awak. Dulu awak jugak yang cakap kita kena celebrate, tapi seems it has turn around. Malah awak lupakan saya juga. Terima kasih sayang. ;)



One of the nuances of being in a relationship is keeping track of calendar events… the wholesome kind. The rest of the world seems to believe in it, promote it and celebrate it. The idea is that a couple celebrates anniversaries when they reach the first year, but have to give each other gifts and such every month on the same date. Example, If a girl and a guy hooked up during the first of January, they celebrate monthsary during the first day of the succeeding months until January comes again.

For me, it is not necessary to give each other the kind of gifts every month and going out to celebrate it. Enough to remember and wish each other. That way, the love will grow stronger. Try to make it forever is just a goals to live together ever after. ♥



 

apabila gadis periang berbicara Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez