23 July 2011

I Love Him Very Much ! ♥

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 14:23
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum and hello !

Jyeah! Tajuk entry ni memang gempak sampai buat semua orang nak klik kan. HAHA

Its all about him, and yes its about Ryan. (^_^)v

Almost two weeks dah saya jaga Ryan, my baby boy. Tapi ikatan yang dirasa tu macam dah tertalu ketat sampai dah tak boleh diputuskan. Ada jugak manusia yang cakap "Ala, ciwie la tu baru bela seminggu ja pun. Nanti lama-lama bosan la tu." Okey, itu pendapat orang, saya tak nak cakap apa-apa. But kalau bosan, saya pernah bela hamster dari Form 1 sampai Form 3.


Tu cerita lama. And motif di sini nak bagitau saya bukan jenis ciwie dan cepat bosan, harap maklum !

Kalau nak rasa apa yang saya rasa, cuba lah bela sugar glider. Yes, renyah sikit tapi tak penting semua tu. Semakin lama saya bersama dia, semakin sayang saya pada Ryan. Dah tak rasa dia tu macam binatang. Anggap macam anak sendiri. Belai, kasih dan cinta dengan dia sampai saya menitiskan air mata.

Kini, baru saya tahu mengapa seorang ibu terlalu sayangkan anaknya. Sanggup melalukan apa sahaja demi anak tersayang. Sama jugak jika bersama baby boy ni. Saya terlalu sayangkan dia.


Jaga haiwan ini macam jaga anak sendiri. Tapi kalau tak boleh bagi komitmen, jangan adopt! Haiwan pun ada perasaan. 

16 July 2011

A Night Being A Lovely Mom ♥

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 08:52
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum and hello !

Semalam ramai dari kalangan yang lahir tahun 1992 dapat tahu result upu. And yes, termasuk saya. Tapi tak perlu kot nak cerita panjang lebar kat sini. Suratan takdir dah mengatakan itu yang terbaik, jadi terima lah dengan hati yang terbuka. :)


Ramai yang curious pasal result saya ne. Saya tak pernah bagi tahu sesiapa pun pasal kursus ni. Ya, saya ada apply for USIM. Dan ini yang mama saya mahukan. Doa ibu lebih kuat dari kelayakan atau apa-apa sahaja. Jadi, saya terima dengan hati yang rela. Semoga saya dapat melalui perjalanan baru ini dengan baik. InsyaAllah. ♥

Tapi this is not the main story okey. Hehe Ape yang saya nak cerita ne adalah pengalaman pertama menjadi seorang mama, like seriously. I mean SERIOUSLY !

Okey, petang semalam saya kena jadi driver for mom pergi UUM kat Sintok. Kena dengar cakap mak okey, anak mithali ne. Oleh kerana saya pun dah ada baby now, so I have to bring him along. Ni dah start jadi mak tau. Sebab kena prepare makanan and minuman dia, tempat tido dia, toys and kain lampin. -__-"

I put him dalam bonding pouch Domo yang baru tu. Yeay first time pergi jalan dengan pouch baru. Suka la dia tu. Tido je sepanjang jalan. Dah sampai, pandai pulak bangun. Kesian dia tak makan tak minum, saya pun bagi la dia minum guna botol dia tu. And kawan mama said, " Eh bagusnye, boleh practice dah dari sekarang. Macam jaga bayi." Err okey fine.

* first time makan tomato *

Malam pulak bila dia dah bangun, I took Tupperware yang ada buah tu nak bagi dia makan. Mak cik kakak pak cik abang semua tengok saya bagi si comel ni makan. Teruja sebab dorang tak pernah tengok. Okey, saya suka kongsi si comel dengan orang. But si comel tak suka orang ramai tengok dia, dia takut lalu mengangis aka "barking". Lepas tu saya pun tepuk-tepuk dia sikit and diam. YES MACAM BAYI !


*  TOMATO TOMATO TOMATO *

Malam pulak dia jadi notty boy. Tak kesian kat mummy dia nie. Lepas bagi dia main-main makan semua saya pun nak tido. Around 3 pagi, letak dia dalam bonding pouch Domo sebab takut xselamat letak dalam bakul tu. Tiba-tiba zip Domo  buat hal. T__T. Saya pun letak la pin tiga ketui kat zip tu hope dia tak cuba escape. :( Pukul 3.30 pagi dia NANGIS SEKUAT-KUATNYA. >.< Know what? I have to open the lamp, lepas tu letak pouch kat atas badan saya then baru dia diam. GRRR What a baby ni?

*  first time sleep with mummy *

Tak pasal-pasal pukul empat pagi ++ terasa lembut je pipi ni. Whatta hell my baby boy keluar dari pouch?! Ya Allah nakalnye dia. T-T Kalau hilang macam mana? Kalau masuk celah almari besi yang berat tu how sayangku? Tapi nasib baik si Ryan ni masih berkelakuan bagus. Tak lari kemana pun. Main-main atas katil je. Saya pun biar lah kejap. Lepas tu letak dia dalam sleeping pouch, tak sampai seminit dia tido. Masa tu dah pukul 5.15 pagi. :( Gerak dia pun dia buat dek je. Haih anak ku sorang~

* Ryan tido neynyak *

Tunggu sampai subuh, mama pun bangun. Lepas tu saya mintak mama tolong tengokkan Ryan sebab saya dah tak tahan nak gi toilet. Wohoo jaga anak sepanjang malam, believe it or not? Like seriously tak semua orang boleh buat. Tapi sebab sayang, tak tidur 24 jam pun takpe. :)

Tapi ceritanye belom habis, dia tido kejap je pastu bangun balik, melantak! Asyik makan je. Mentang-mentang lah dapat tomato. Hihi Tapi dia makan dua menu. With apple. ^_^ Ya Rabbi, saya tak jadi tido menjaga dia je. Comel sangat. Sayang baby Ryan! Tak tahu lah kalau terpaksa berpisah dengan dia, apa jadi kat say ne. :(

* makan makan makan *

Lepas makan epal, dia tido kejap. Pastu bangun makan tomato lagi. -_-" Now, 08:40 dia dah masuk tido tanpa di suruh. Grr Saya nak tido gak please! >.<

13 July 2011

Baby Dapat Gift From Aunty Iffa ! :D

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 20:17
Reactions: 
3 comments

Warghh !! Cute gila kot.

Yang besar tu bonding pouch dan yang kecik sikit tu sleeping pouch. :)

1. Bonding pouch tu untuk letak sugar glider bila kita nak keluar jalan-jalan. Dia pun nak ikut meh.

2. Sleeping pouch tu untuk baby tidur. Yes dia nie demand gila nak tidur dalam tempat lembut ja!

Both cute pouches ni dihadiahkan oleh aunty Iffadurra for my birthday. ♥
Oh yeah dia ni memang pemurah gila, duit ada berjuta-juta. Ekeke sayang aunty Iffa. :P Dia mummy angkat my baby boy. Kehkehkeh



Hoho Nak kata apa pun kata lah. My baby boy ni memang comel gila. Geram rasa nak amek cium je. Hihi Eh, sukahati la kalau 24jam nak ambil gambar dia pun. Saya sayang dia. ♥

p/s : Tu bukan cage dia. Bakul kecik je saja main-main dengan dia kat situ. Saya bukan zalim. :)

12 July 2011

Hari Pertama Menjadi Mama :)

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 20:19
Reactions: 
8 comments
Assalamualaikum and hello !

Seronok tak hari ni? Hehe Yes I am. Of course and totally fine. Sebab I got a baby boy semalam. Tehee. Jealous kan? kan? He is soo double triple ple ple ple cute okey. Like his mom. Wee~

Bangun subuh tadi terus tengok my baby boy. Dia tengah main-main lagi. Comel sangat. ♥
His first day was really fine. Takde nangis-nangis sangat. Makan pun okey. Hope everything will going goodddd. :) And dia ni makan sampai comot. Oleh itu, mummy dia ne kena la basuh tray dia setiap hari. Hoho >.<



Hari ne I have to prepare a drink to him. Dia ne macam baby manusia gak. Hoo~
Bukan senang saya ne nak masuk dapur.Ops! Tralalla But today I have too. Sebab kalau tak kesian dekat baby, tak dapat cukup khasiat. So, lets start making it! ^_^

-HPW-

Bahan-bahan yang diperlukan :

1. Tiga biji telur bersaiz besar.
2. Serbuk HPW.
3. Madu 500g.
4. Air suam 500ml.

Jom cuba buat sendiri. Tak susah pun. ^_^



Pecahkan tiga biji telur tu, kacau sebati dan goreng tanpa minyak. Biarkan masak, tapi jangan sampai hangit ye. Kang nanti hilang pulak khasiatnye.


Campurkan kesemua bahan ini dan gaulkan sebati. Air suam 500ml, Madu 500g, HPW dan telur yang telah digoreng tadi. For me its a little bit smelly, tapi tak tahu lah orang lain macam mana.



Ho besar gedabak. Amekau. Hehe Lepas tu blend-kan campuran tadi sikit-sikit sampai berbuih ye. Blend banyak-banyak takut tak hancur pulak telur tu.


Tadaaaa ! Dah siap pun. Letak dalam Tupperware kedap udara kemudian simpan dalam freezer. Nanti dia akan membeku seperti ais.

Hidangkan kepada sugar glider dua sudu teh sehari. Sikit je, tak perlu banyak-banyak. Dalam minuman ni dah cukup nutrient yang diperlukan oleh baby glider. :)

Lastly, my baby boy dah boleh menikmati hasil masakan mamanye. ^_^


 FYI , dia tengah tidur nyenyak masa tu. Lepas je saya letak HPW tu terus dia boleh hidu, lepas tu keluar dari sleeping pouch-nye. Tehee manje sungguh ye baby boy ne. ♥

11 July 2011

A baby to my birthday ! ♥

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 23:45
Reactions: 
8 comments


comel tak comel tak comel tak ?!

This is my baby boy. ♥

This is my birthday present from my beloved boyfie, Syaiful Faris.
Thank a lot syg. ;)

Love Love Love Love

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 00:02
Reactions: 
0 comments


Semakin lama , semakin sayang . ♥



Esok ! Hari yang dinanti-nantikan.  Tunggu baby tunggu mummy. XD

08 July 2011

HELLO YOU IN ME !

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 22:58
Reactions: 
2 comments
Assalamualaikum and hello ! :)

It has been so long since saya update blog. Kalau tak silap dekat dua bulan lebih jugak lah kot. Tak update dan tak baca blog orang pun. So, sekarang mood blogging dan kembali. Tengok lah dengan template baru dan yang penting ada shout box baru yang super comel dibuat oleh Luqman Azmi. Thank a lot bro! Hehe. Actually tak tahu pun nak tulis apa. Saja je gatal tangan nak menaip. Tak harap pun ada orang baca entry merepek lagi useless ni tapi kesah apa kan, ni blog saya. ^^

Lepas ni mungkin entry saya random ja. Dah tak ada tulisan skema lagi mengasyikkan kot. Kalau ada pun mungkin sikit je. Tengok lah kalau rajin. And terima kasih jugak buat orang yang sudi baca blog saya even tak follow sebab tak ada blog. I know there are a few of you yang support penulisan saya. Terima kasih sangat. Idea semua asal dari Allah. Saya cuma perantaraan je yang menyampaikan di sini. :)

Stay cool dan elakkan stress! Babai.



 

apabila gadis periang berbicara Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez