02 March 2011

I am super duper HOT when wearing contact lenses !

Teneneow HANA QASRINA HANIM at 22:01
Reactions: 
Before

Do you ever know that i am wearing glasses since 9 years old. What the? Maybe it is because i like to watch TV dekat-dekat sangat or reading book too much? Haha -.- Okey, stop it here because i'm not GOOD in Englinsh. So, i prefer to talk in Malay. =D

Saya pakai cermin mata dari Darjah Tiga. Kalau tak silap sepatutnya lagi awal tapi memandangkan saya masih muda jadi abah tak benarkan saya memakai cermin mata. -.- Sampai lah saya umur 9 tahun, tahap kerabunan saya dah semakin parah. Lalu terpaksalah abah membelinya untuk saya. Ingat lagi, spec pertama yang saya pakai adalah bercorak Snoopy (Jenama DISNEY tu) . Alahai, comelnye lah kan? ^^

Setiap tahun power spec saya akan bertambah dan bertambah sehingga lah sekarang sudah melepasi tahap critical iaitu 5.25 ( kanan ) dan 5.5 ( kiri ). Kalau tak faham, kira kanan tu 525 & kiri pulak 550. Punca power makin naik? Saya sendiri pun tak pasti. Tu dulu memang power cepat naik sebab zaman kuno lagi. -.- Sekarang dah canggih. Dah ada cara nak kurangkan power cepat naik.

Sampai sekarang dah banyak koleksi cermin yang saya ada. Lebih kurang 8 koleksi dah kot. Jenis apa yang saya tak pernah pakai? Habaq mai. Hohoh.  Full Frame? Frameless? Half frame? Cartoon? -.- Kosong? Clip on? Plastic? Besi? 


Ni lebih kurang macam saya punya yang sekarang la. Tapi magnet clip on tu dah hilang. Haha -.-

Sekarang

Ceh, dah makin matang nak makin bergaya kan sekarang? Apa lagi, tak kan nak jadi budak nerd yang pakai spec full frame? Haha -.- Kutuk le diri sendiri. =P Tapi tidak lagi dengan contact lenses. Jyeah ! ;D



Ni jenis kedua contact lenses yang saya pakai. Jangan tanya apa itu ASTIGMATISM. Rasanya SILAU kot. Sebab power silau saya ne tinggi. Akibat suka tengok tv dan mengadap lappy je. Heheh ^^ Sebab saya pakai  kanta lekap ni adalah nak mengurangkan kadar kenaikan power yang mendadak pada setiap tahun. Alhamdulillah setelah hampir setahun saya menggunakannya, power saya dah tak naik lagi. =)

Senanag kalau pakai kanta lekap ni. Rasa mudah hidup. Nak tengok itu ini, nak buat itu ini. Tak ada gangguan lagi dari spec. Contohnya dalam lecture hall. Selalu kena duduk depa *sebab datang lambat*. Kalau pakai cermin, memeng kena mendongak lah kepala ne. Dengan kanta lekap, gerak anak mata je. :P Lagi? Kalau nak memandu. Mudah lah jugak. Gerak ana mata je kalau nak tegok cermin pandang belakang. Senang kan? Dan banyak lagi. Bagi perempuan macam saya, suka la sebab tak perlu risau pasal tudung dah. =)

Tips untuk jaga mata:

1. Tidur lapan jam sehari. Selepas bangaun, basuh muka dengan air sejuk. Dan curah ke mata selama 10minit. :)
2. Minum air secukupnya.
3. Minum jus lemon sehari sekali. (Mana nak cari?) -.-

0 comments:

Post a Comment


 

apabila gadis periang berbicara Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez